DVORANA SLAVNIH

24.11.2005.

KULIN BAN

Bosanski Ban, vladao je Bosnom (drŽavom BoŠnjana) od 1180. godine do 1204. godine. Sa izuzetkom jednog vojnog pohoda kojeg je protiv Vizantije vodio 1183., Bosna je njegovu vladavinu provela u miru.
Zbog njegove odanosti Crkvi Bosanskoj, Papa je kroz Ugarsku na njega izvršiO pritisak, pa Kulin 1203. organizuje skup na Bilinom Polju gdje deklariše, pred papsim izaslanikom Ivanom de Kazamarisom i svjedokom dubrovačkim arhiđakonom Marinom, svoju privrženost katoličkoj crkvi i odriče se hereze ali ustvari ostaje heretičke vjere za koju ga je još 1199. papi optuživao vladar Zete Vukan.
On je ostavio/napravio povelju koja je poznata kao 'rodni list bosanske državnosti' u kojoj se spominju granice Bosne koje idu od Drine do Save na sjeveru, pa do Une na zapadu i sl. U njegovoj povelji su definisane granice Bosne i, isto tako, navodi se da Bosna ima svoga vladara, prijestolje, odnosno svoju vlast i da je to jedna uređena zemlja.
Kulin Ban je jedini bosanski, srednjovjekovni, vladar koji je ušao u narodnu poslovicu ("Od Kulina Bana i dobrijeh dana").


SUBJEKTIVNO

VAŠI PRIJEDLOZI
Molim Vas da u komentarima na postove predložite osobe za koje smatrate da bi trebaju biti upisane u ovaj blog. Takođe Vas molim da u sklopu svog prijedloga navedete i razloge zbog kojih bi se "osoba" trebala naći u ovoj DVORANI SLAVNIH.

MOJI FAVORITI
-

BROJAČ POSJETA
4081

Powered by Blogger.ba