DVORANA SLAVNIH

24.11.2005.

MERSAD BERBER

Akademski slikar, rođen je 1. januara 1940. godine u Bosanskom Petrovcu, u Bosni i Hercegovini. Slikarstvo je diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti (ALU) u Ljubljani 1963. godine, u klasi profesora Maksima Sedeja. Postdiplomski studij grafike kod profesora Rike Debenjaka, dovršava 1965. godine. Kolektivno izlaže od 1961. godine, a prvu je samostalnu izložbu imao već 1965. godine u Gradskoj galeriji u Ljubljani. Od tada započinje umjetnikovo višestrano predstavljanje javnosti. Vanredni profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu postaje 1978. godine. U međuvremenu se profesor Berber svrstava među najpoznatije i najtraženije savremene svjetske umjetnike, a njegovi radovi su postali sastavni dio brojnih javnih i privatnih zbirki, kao i muzeja u čitavom svijetu. Tate Gallery u Londonu je 1984. godine otkupila jedan njegov rad, što ga je neupitno svrstava uz bok mnogim velikim imenima okupljenih u ovom restižnom svjetskom muzeju. Vrsnost slikara i ilustratora predstavio je ilustriranjem brojnih značajnih knjiga, za koje je dobio najviše međunarodne nagrade. Njegova su scenografska rješenja prezentirana na pozornicama u Sarajevu, Vašingtonu (Washington DC, USA), i Zagrebu. Autor je crtanog filma "Tempo secondo", u proizvodnji "Zagreb film"-a, 1980-1985. godine. Započevši s 1966. godinom pa do danas, dobio je pedesetak umjetničkih nagrada, među kojima su i nagrade gradova Sarajeva i Banja Luke, više nagrada u Zagrebu, Beogradu i Rijeci, te značajne nagrade u Dubrovniku, Trstu, nagrade sarajevskog lista "Oslobođenje", te nagrada ZAVNOBIH-a (1992). Medju svjetske važne nagrade nezaobilazno treba izdvojiti one u - Sao Paolu, - Alessandriji,(Alessandria, IT); - Firenci (Firenze, IT); - Tokiju (Tokio, JP); - Nju Delhiju (New Delhi, IN) - Velika premija Lalit Kala Academy, 1978. , kao i I. nagradu World Book Fair, 1980. godine; - Monte Karlu (Monte Carlo, MO)- Nagrada ICOM-a, 1978. godine; - Madridu, (Madrid, ES); - Lajpcigu, (Leipzig, FRG); - Varni (Warna,BG); - Krakowu (Krakow, PL) Trijenale 1997. godine.

Opsežne monografije objavljene su 1980. i 1985. godine u izdanju Mladinske knjige, Ljubljana, te 1997. godine u izdanju Sol Intercontinental, Ljubljana. Od 1992. godine živi i radi u Zagrebu.


SUBJEKTIVNO

VAŠI PRIJEDLOZI
Molim Vas da u komentarima na postove predložite osobe za koje smatrate da bi trebaju biti upisane u ovaj blog. Takođe Vas molim da u sklopu svog prijedloga navedete i razloge zbog kojih bi se "osoba" trebala naći u ovoj DVORANI SLAVNIH.

MOJI FAVORITI
-

BROJAČ POSJETA
4081

Powered by Blogger.ba