DVORANA SLAVNIH

24.11.2005.

DAVORIN POPOVIĆ

Davorin Popović-Pimpek (1946. - 19.06.2001., Sarajevo); pjevač i frontmen legendarne sarajevske skupine Indexi. Jedan od najboljih vokalnih interpretatora ovdašnjih prostora.
Kad kreneš kao jedan dječarac od petnaest godina, da se uz sport počneš baviti muzikom i da te to vuče na jednu drugu stranu... Pa si napravio neku čudnu grupu… Tako ćemo, ako su ovo bile Bube (Beatles) onda ćemo mi biti Pauci, ako su ovo bili ovi, onda će ovo biti ovo... (Iz interviewa za RFE, 14. april 1999.)
Pimpek, nadimak po kojem je postao i ostao poznat u onoj velikoj Jugoslaviji, zaradio je u dvorištu FIS-a, u samom centru Sarajeva, u Mis Irbinoj ulici, za koju je zauvijek ostao vezan, čak i u vrijeme najvećih granatiranja Sarajeva, bez obzira na adrese na kojima se ponekad povremeno nalazio.
Bio je i ostao zaštitni znak Indexa, grupe osnovane 1962.godine, benda uz kojeg su odrastale generacije nekadašnje jugoslovenske mladosti. Jedinstven, prepoznatljiv glas i scenski pokret, koji se svodio samo na podizanje lijeve noge i ruke.
Malo je poznato da je svoj javni život počeo kao vrlo talentovani košarkaš, što će ga kasnije opredjeliti da mu medju ponajboljim prijateljima budu Mirza Delibašić-Kinđe ili Bogdan-Boša Tanjević. I za njih i za sve Sarajlije, jedino je Pimpek zasluživao ime Pjevač, u tom se gradu naprosto znalo kome pripada to zanimanje, koje je Davorin cijelog života dosljedno nosio, okupljajući na svojim poratnim koncertima u Zagrebu, Beogradu, Budvi, Sarajevu – tri generacije. Na njegovim su koncertima i baka, i mama i kćer znale svaku pjesmu napamet. Njegovi će bliski prijatelji pamtiti kako je samo njega saobraćajni policajac, koji ga je u neko sitno doba, pred zoru, zatekao na semaforu na Marin dvoru, zaspalog za volanom, probudio riječima: “Hajde Dačo vozi, već treći put ti se pali zeleno”. Kao u hiljadu puta ispjevanim stihovima: Putu mom tu je kraj, umoran ovdje ja ću stati, želim mir...SUBJEKTIVNO

VAŠI PRIJEDLOZI
Molim Vas da u komentarima na postove predložite osobe za koje smatrate da bi trebaju biti upisane u ovaj blog. Takođe Vas molim da u sklopu svog prijedloga navedete i razloge zbog kojih bi se "osoba" trebala naći u ovoj DVORANI SLAVNIH.

MOJI FAVORITI
-

BROJAČ POSJETA
4081

Powered by Blogger.ba